home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Middeleeuws zwaard in de bieb

do 21 okt 2021

Tadaaa: daar is-ie dan! Het middeleeuws zwaard, dat vorig jaar is gevonden op bedrijventerrein het Klooster, is tentoongesteld in de bieb. Je kunt het t/m 13 december bekijken.

Foto: Jan Buteijn


Wethouders John van Engelen (erfgoed) en Ellie Eggengoor (Economische Zaken) hebben het ridderzwaard van 118 cm lengte onthuld. Het gaat om een bijzondere vondst, want het zwaard is tussen 1040 en 1260 gemaakt. Van dit type zwaard zijn tot nog toe 17 exemplaren gevonden. Dit zwaard is het best bewaard gebleven en kon daarom gedateerd worden.

Over het zwaard

Het zwaard is gevonden met het oorspronkelijke beukenhouten handvat en delen van de beukenhouten met kalfsleer-beklede schede. Ook is de naam van de maker leesbaar: + GICELIN ME FECIT + (‘Gicelin heeft mij gemaakt’). Er zijn meer zwaarden van hem bekend, maar geen van alle zo goed bewaard als die van ‘ons’ in Nieuwegein. Op de keerzijde staat ook een inscriptie, net als op de andere kant geflankeerd door twee kruisvaarders kruizen: + IN NOMINE DOMINI + (‘ in naam van de heer’).

Roosje de Leeuwe en het zwaard. Foto: Jan Buteijn

Gebruikssporen

Een tot de verbeelding sprekend detail is dat het zwaard gebruikssporen vertoont. Het is tijdens een gevecht beschadigd, zo blijkt uit een diepe impactdeuk op de kling. Hiervoor moet aanzienlijke kracht zijn gebruikt. Ook zijn krassen op de zijkant zichtbaar. Het feit dat de deuk niet is weggeslepen, kan betekenen dat het is toegebracht vlak voordat het zwaard terecht kwam in het meer, dat er in de Middeleeuwen was op de vindplaats.

Kom naar de lezing

Op donderdagavond 28 oktober geeft archeologe Roosje de Leeuwe van Raap een lezing over het zwaard in de bieb, in samenwerking met de Historische Kring Nieuwegein. De lezing is gratis. Meld je hier online aan!

Foto’s: Jan Buteijn