home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

LEES-app: gratis titels voor jongeren

di 10 okt 2023

De online Bibliotheek heeft de LEES-app gelanceerd. Hiermee hebben vmbo-leerlingen en mbo-studenten een jaar lang gratis toegang tot 120 e-books en luisterboeken. Het doel? Leesplezier onder jongeren stimuleren én hen bekender maken met de mogelijkheid om digitaal te lezen en luisteren via de online Bibliotheek.

De LEES-app is een pilot en is actief tot september 2024. Tijdens deze pilotperiode wordt de app actief onder de aandacht gebracht. Ook wordt onderzocht tot welk leesgedrag de app aanzet. Jongeren hoeven geen lid te zijn van de Bibliotheek om de app gebruiken: na het downloaden kunnen zij meteen lezen.

Dreigende laaggeletterdheid

De app is bedoeld om het leesplezier onder jongeren te stimuleren. Uit onderzoek blijkt dat dit belangrijk is. Nederlandse jongeren scoren op het gebied van leesvaardigheid het laagst van alle leeftijdsgenoten die hier binnen 15 EU-landen op gemonitord worden. Een kwart van hen dreigt zelfs laaggeletterd te blijven.

Toch blijkt het lastig om jongeren te stimuleren om meer te lezen. Lieke Hoefs, coördinator online Bibliotheek: ‘Veertig procent van de Nederlandse 12 tot 19-jarigen die voor een zojuist verschenen onderzoek werden bevraagd, noemt lezen saai. Zesentwintig procent zegt niet goed wegwijs te kunnen worden in het grote aanbod. Om die reden hebben we scherp gekeken naar de samenstelling van de 120 gratis titels in de LEES-app. Van sportbiografieën tot spannende thrillers en van boeken van komieken tot youngadultromans; wil je jongeren aan het lezen krijgen, dan moet het aanbod laagdrempelig zijn en heel goed passen bij hun interesses.’ Eerder werd al bekendgemaakt welke 120 titels dit zijn.

Van sportbiografieën tot spannende thrillers en van boeken van komieken tot youngadultromans: het aanbod past goed bij de interesses van jongeren.

Lieke Hoefs

Nieuwe verhalen

Speciaal voor de app hebben auteurs Joost Oomen en Khalid Boudou ook nieuwe verhalen geschreven. Oomen schreef Hoog Catharijne en Boudou Snel geld.

Omslagen van Hoog Catharijne en Snel geld in de LEES-app.