home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

kunstenaars

Ton de Gruijter

Ton de Gruijter

Ooit verdwijnt het in de herinnering wellicht, door de Coronapandemie ging Nederland op slot, in lockdown zoals dat sjiek heet. Het betekende dat we nog maar weinig konden, geen theaters of musea bezoeken, geen visite ontvangen.
In die periode besloot ik een oude liefde na zo’n vijfenveertig jaar weer te wekken.

Over mijn werk

Aanvankelijk maakte ik wat gekraste afbeeldingen van bomen, bossen, later ging ik realistische tekeningen maken van plekken die ik op vakantie had bezocht of van locaties in Nieuwegein. Steeds meer echter drong zich een bepaald soort werk zich aan mij op. Inmiddels kan ik stellen een eigen, herkenbare stijl te hebben ontwikkeld.

Ik maak voorstellingen op A4-formaat van plantachtige structuren, van (delen van) bouwwerken, meestal met elkaar gecombineerd.

Er is vaak veel ruimte voor zwart, dat geeft kracht aan een afbeelding.

Mijn werkwijze

Zoals gezegd, A4 is de begrenzing, ik begin met (een deel van) een omlijsting, inkadering, of ik gebruik (delen van) rechthoeken en cirkels om een nadere beperking aan te brengen.

Daar ligt dan het werkveld van het moment, binnen de mogelijkheden, of juist daar buiten, ontwerp ik dan de afbeelding. Ik werk eerst met potlood, ik sta mijzelf toe lange lijnen te trekken met een fijne stift, verder is het de inktpot en de tekenpen.

Afhankelijk van het soort papier en het onderwerp blijft de afbeelding zwart-wit of worden met droog aquarelpotlood zachte tinten aangebracht.

Kijk hier voor mijn website.