home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Kinderboekenweektips | Romeinse Rijk

wo 24 jun 2020

Tel samen met ons af van de prehistorie tot nu! Wist je dat de Kinderboekenweek 2020 al over 14 weken van start gaat? Tijdens de Kinderboekenweek van 30 september t/m 11 oktober 2020 gaan we terug in de tijd met het supergave thema: En toen? Tot die tijd duiken we samen in de geschiedenis met verschillende (boeken)tips.

Inmiddels bevinden we ons in het Romeinse Rijk.

Kinderen

Nurdius Maximus is ervan overtuigd dat hij zichzelf – ooit – een Romeinse held mag noemen. Maar zijn pogingen om die held te worden leiden tot de meest lachwekkende avonturen waarover hij in zijn dagboek schrijft. Zo hoort Nurdius over moordplannen op Julius Ceasar. Reist hij met zijn vader naar Pompeï, waar ze een stinkende en rokende berg ontdekken. Wordt hij ontvoerd door barbaren en weer bevrijd door Brutus. En belandt hij in Egypte waar hij bevriend raakt met een jonge farao.

Avonturen genoeg dus om over te lezen, dankzij schrijver Tim Collins!

Geschikt voor kinderen van 9 tot 11 jaar.

cover van het dagboek van Nurdis Maximus

Doen

In 1997 werd in Leidsche Rijn de hele infrastructuur van de Romeinse grens (limes) gevonden: de grensweg, de rivier én een schip. Op deze plek waar is het nieuwe Castellum gebouwd. De locatie is precies die van het oorspronkelijke fort, de wallen zijn net zo hoog en de omtrek is even groot. Binnen de muren zijn geen honderden ruwe Romeinse soldaten te vinden maar o.a. een archeologisch museum waar je het 2000 jaar oude Romeinse schip kunt bewonderen en de muren beklimmen van het fort.

Meer informatie vind je op de website van Museum Hoge Woerd.

Knutseltip

De Romeinen hielden van mooie dingen! Zo versierden rijke Romeinen hun wanden en vloeren bijvoorbeeld met prachtig mozaïek. Dat zijn kunstwerken gemaakt van stukjes steen in verschillende kleuren. Er zijn mozaïeken van mensen, dieren, gebouwen, natuur en nog veel meer. Deze mozaïeken werden gemaakt met kleine steentjes, maar je kunt ze ook maken van papier!

Bekijk dit leuke werkblad om je eigen mozaïek van papier te knutselen.

Museum Hoge Woerd

Volwassenen

We promoten natuurlijk liever boeken maar hey, soms heb je gewoon zin om lekker een serie te kijken vanaf de bank. Misschien is deze tip iets voor jou: Roman Empire. Een stijlvolle mix van documentaire en meeslepend historisch epos over de turbulente, gewelddadige heerschappij van Commodus, Julius Caesar en Caligula, aldus de omschrijving op Netflix.

Leeftijdscategorie: 16 jaar en ouder

Zien we je binnenkort in de Middeleeuwen? Of reis terug naar de prehistorie en de oudheid.