home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

In één middag meer weten over je eigen gezondheid

vr 20 mei 2022

Op het buurtplein in Galecop vindt op vrijdagmiddag 10 juni vanaf 13.45 uur de healthcheck plaats. Als bezoeker krijg je in één middag inzicht over je eigen gezondheid en over wat je kunt doen om je gezond te voelen. Het is een middag vol waardevolle activiteiten en workshops zoals fietsfit-oefeningen, quilten, een wandeltocht en fietstocht, je kunt het escapespel Positieve Gezondheid spelen en als je wilt, krijg je technische ondersteuning bij het downloaden van betrouwbare gezondheidsapps. Ook is er informatie te vinden over samen fietsen in Galecop en de Duofiets. Daarnaast zijn er allerlei testmogelijkheden. Hoe zit het bijvoorbeeld met je kracht, lenigheid, conditie en balans? Test de gezondheid van je mond, ogen, huid en oren. Laat je cholesterol bepalen en maak een bodyanalyse.


Gezondheidsprofessionals en buurtbewoners staan klaar om met je in gesprek te gaan. In de patio kun je luisteren naar muziek en er is een lekker hapje en drankje. Vrijwilligers zitten klaar om je te helpen, maar ook voor een gezellig praatje. Aanwezig is bijvoorbeeld vrijwilliger Jenny Smolders, ze is nauw betrokken bij de organisatie van de healthcheck. “Kom over die drempel om te kijken wat er allemaal te doen is hier! Zo ontdek je waar Positieve Gezondheid over gaat. We zijn natuurlijk ook gewoon open voor een kopje koffie of thee, een lekker hapje en een praatje. Ook belangrijk want de drempel om een Buurtplein te bezoeken is hoog,” vertelt Jenny. “Zeker na corona. Maar het kan weer! En er is zoveel te doen!”

Meer dan alleen een gezond lichaam

Bezoeker Ineke Bouwman is vaak te vinden op het Buurtplein en vertelt dat ook deze bezoekjes bijdragen aan gezondheid. “Ik kom hier om te sporten, gezond voor mijn lichaam, maar ik kom nu veel vaker, bijvoorbeeld voor een kopje koffie en om te lunchen. Ik heb contact met andere mensen en ook dat is belangrijk, leuk en positief gezond. Contact gaat hier vanzelf. Ik vind het zo zinvol!”

Dat beaamt Jenny volmondig. “Het vrijwilligerswerk zorgt ervoor dat ik onder de mensen blijf komen. Ik zorg thuis voor mijn man, en dit is mijn uitje. Ik vind gezelligheid en vertier. En dat gun ik andere mensen ook. Dus kom je huis uit, kom naar hier, babbel een beetje, drink een kopje koffie.”

Jenny en Ineke hopen dat het organiseren van een middag met leuke activiteiten veel nieuwe bezoekers oplevert. “Er kan altijd meer bij. Gezellig. Soms zitten mensen echt vast in hun huis.”
“Ik begrijp heel goed dat het een grote stap is om naar een Buurtplein te gaan. Maar het levert zoveel op. En het is ook goed voor je gezondheid! Dus kom vooral naar de middag van de healthcheck. Leer nieuwe mensen kennen of neem iemand mee die ook wel een uitje kan gebruiken. Een buurvrouw, iemand uit de wijk. Een vriend of vriendin. Kom die deur uit, er is voor elk wat wils!”

Positieve Gezondheid in de bieb

Een middag vol Positieve Gezondheid

De dames van de Swing gym (elke vrijdag om 9.00 uur) zitten aan de koffie en zijn nieuwsgierig naar wat er op vrijdag 10 juni allemaal te doen is. Hoe krijg je dan meer inzicht in je gezondheid? Gaat dat alleen over lichamelijke gezondheid en bewegen? Als ze het programma bekijken, zijn ze het erover eens dat het om meer gaat dan dat. Als je je eenzaam voelt, voel je je misschien ook niet gezond. Of als je bijvoorbeeld nauwelijks de deur uit komt, geen aanspraak hebt met anderen, vaak alleen bent, of niet weet waar je hulp kunt vinden? Een aantal van hen hadden de aankondiging al gezien van de healthcheck en vragen zich af wat er nog meer te doen is. Dat het niet alleen gaat over ziekte, maar juist ook over gezondheid, bewegen, zoals wandelen, fietsen, maar ook activiteiten van het Buurtplein in het zonnetje zet, vinden ze een goede zaak. Ook zij vinden het een goed idee als meer mensen weten van deze waardevolle middag. Bij dezen dus de uitnodiging van Hetty, Riet, Wil, Angela, Anita en Trudy: Je bent hier van harte welkom!”

De healthcheck is gratis voor iedereen. Aanmelden is niet nodig!

De healthcheck wordt georganiseerd door bibliotheek De tweede verdieping, Sport-ID, Fysiotherapie Galecop, Gemeente Nieuwegein, wijkcoördinator Galecop, Hogeschool Utrecht, Saltro, Movactor, AHN, Nieuwegein Fietst!, Mindsteps, Healthy Progress, Galecop Geweldig en de buurtbewoners.