home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Het belang van de bibliotheek

ma 21 okt 2019

Hoe belangrijk vind jij de bieb in de 21ste eeuw? Aangezien je op deze website aan het surfen bent, kom je waarschijnlijk graag in de bibliotheek en hecht je er waarde aan. Dat doen weer steeds meer mensen: het aantal jongeren dat lid is van de bibliotheek stijgt, het aantal volwassenen is stabiel.

In de krant Trouw verscheen op 25 september het artikel ‘Behoudt bibliotheken: die brengen ons samen’ van hoogleraar journalistiek Bart Brouwers. Hij omschrijft de bieb als centrum ‘voor geletterdheid en kennisopbouw, maar ook als wapen tegen sociaal isolement en criminaliteit’. Als plek voor ‘toevallige en geplande ontmoetingen waar verschillen in rangen, standen, rassen en inkomens kunnen verdwijnen’.

Kortom, de bieb is naar mening van Brouwers een onmisbare schakel in elke stad, wijk of buurt: een voorziening die mensen helpt om weer mee te kunnen doen in deze maatschappij, die mensen dichter bij elkaar brengt, het onderlinge begrip bevordert en die de leefbaarheid vergroot.

Hoe kijk jij hier tegenaan? Wat is voor jou de waarde van de bibliotheek?

Benieuwd naar het artikel uit Trouw? Je kunt online lezen of inzien op de krantentafel bij ons in de leeszaal. De podcast Palaces for he people waarop Brouwers zijn verhaal gedeeltelijk baseert, is online te vinden.