home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Gezellig samen lezen met Taalvisite

wo 24 nov 2021

Voorlezen en samen lezen is niet alleen belangrijk maar ook leuk! Vrijwilligers van het project Taalvisite én de kinderen met wie zij lezen, beleven er veel plezier aan. Zo gaat vrijwilliger Martha voor Taalvisite wekelijks bij Hamza op bezoek. Hij heeft een achterstand in de Nederlandse taal. Niet zo gek, als je pas 4 jaar in Nederland woont. Zijn gezin komt uit Syrië.

Martha vertelt: Hamza koos bij de kennismaking zelf een voorleesboek Op kamp van Jolanda Horsten, een toneelboekje waarin de hoofdrolspeelster voor het eerst alleen op een kanokamp gaat. Dat betekende dat hij zelf ook aan de bak moest met voorlezen, soms wel met twee rollen tegelijk. 

Hij deed het met verve en probeerde de aanwijzingen in het boekje precies op te volgen (zware of boze stem opzetten etc.) en tot mijn verrassing vond hij dat leuk. Het boekje gaf genoeg aanleiding om ook over andere dingen te praten. Zo kwamen we er via het woord ‘opschepper’ op uit dat schijn soms bedriegt: je kunt immers ook heel blij zijn met de dingen die je hebt en dan is het logisch dat je daar graag over praat.

Sommige begrippen, zoals het woord ‘pissebedden’ waren nieuw voor hem. En dat gaf weer aanleiding tot een uitgebreid verhaal over insecten en spinnen in de tuin. Alles bij elkaar een leuke manier van (voor)lezen waarbij je toch alle kans hebt om even buiten de paadjes te gaan. Hamza en ik vinden het leuk!”

Taalvisite, voor jonge en oudere kinderen

In het project Taalvisite lezen vrijwilligers samen met kinderen van 3 tot 12 jaar een boek of spelen ze taalspelletjes. Ook voor kinderen die al wat ouder zijn, maar moeite hebben met lezen, bijvoorbeeld door een taalachterstand, kunnen zich opgeven. Oudere kinderen lezen vooral boeken van het Makkelijk Lezen Plein. Deze boeken sluiten aan bij het taalniveau van de kinderen én hun belevingswereld.

Voor alle kinderen bij wie lezen niet vanzelf gaat, is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen op het Makkelijk Lezen Plein. Het is te vinden op de jeugdafdeling van de bibliotheek. Deze boeken zijn geschreven in toegankelijke taal, over onderwerpen die kinderen aanspreken en aansluiten bij hun leeftijd (en dus niet kinderachtig). Er staan onder andere boeken uit de Makkelijk Lezen Tip25.

Meer informatie

Update: in januari 2023 start de bibliotheek met de VoorleesExpress! Hiermee kunnen we nog meer kinderen het plezier in lezen en taal laten ontdekken. Kijk hier voor meer informatie.