home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Even kletsen met… Nieuwegeinse Voorleeskampioenen!

ma 12 feb 2024

Vol verwachting kijken we uit naar de Nationale voorleeswedstrijd 2024. Voorleeskampioenen van maar liefst 13 basisscholen in Nieuwegein strijden 15 februari voor een felbegeerd plekje in de provinciale finale. Wij gingen langs bij 5 van de deelnemers, om ze te spreken in aanloop naar hun voorleesminutes-of-fame. 

SAAR 

Op de Margrietschool treffen we Saar, die haar gekozen boek trots laat zien: Guus van Jolanda Adelaar. Het boek bestaat uit korte verhaaltjes, waarin een paard de hoofdrol speelt. “Het boek is leuk om te lezen, omdat ik mezelf herken in de hoofdpersoon”, vertelt Saar. “Zelf ben ik ook een paardenmeisje, net zoals in het boek”. Of ze het spannend vindt? Saar heeft er vooral veel zin in.  

THYRZA 

De Vleugel stuurt dit jaar Thyrza erop uit, die De wraak van Lorre door Tosca Menten voor gaat lezen. “Het is leuk om interpunctie voor te lezen”, vertelt ze. “Ik praat harder als er een uitroepteken staat, en vertel vragend bij een vraagteken”. Waarom ze voor het boek heeft gekozen? Thyrza lacht: “Dit boek gaat over een groene papegaai, die heb ik zelf ook! Het boek is ook heel grappig, ik vind het leuk als mensen dan moeten lachen als ik voorlees”. 

JAIDY 

Op de Koningin Juliana school houdt Jaidy een aardige pil van een boek vast: Dagboek van een Muts – Party Stress door Rachel Renée Russel. “De hoofdpersoon heeft stress over haar verjaardagsfeestje, maar er gebeuren allemaal gekke dingen in de voorbereidingen” lacht Jaidy als ze iets over het boek vertelt. “Als ik voorlees gebruik ik allemaal verschillende stemmetjes als iemand praat, dat vind ik leuk”. De zenuwen vallen nu nog mee, voegt ze toe, “maar als ik er volgende week sta is dat denk ik wel anders!” 

TOBIAN

Tobian is afgevaardigde van basisschool De Schouw en heeft er heel veel zin in. Hij gaat voorlezen uit Fantastische Frankie en de hersenslurpmachine, geschreven door Anna Kemp. Op de vraag of de titel op zichzelf niet al een tongbreker is, moet hij lachen: “Ik heb goed geoefend, dat moet wel goedkomen!” Het boek gaat over drie vrienden die moeten ontsnappen uit een kostschool, waar een professor allemaal experimenten op hen uitvoert om ze slimmer te maken. Zelf herkent Tobian zichzelf met twee vrienden in het drietal uit het boek, wat het lezen zo leuk maakt. “Het leuke aan voorlezen vind ik dat je een gevoel kan overbrengen, het publiek kan meenemen in het verhaal”, vertelt hij trots.

TAMAR

De laatste van het vijftal dat we interviewen is Tamar, ze zit op de Mauritsschool en leest voor uit Sjakie en de chocoladefabriek van Roald Dahl. Zelf heeft Tamar de verfilming van het boek al een paar keer gezien, waardoor het lezen extra leuk is: “Door de film weet ik in mijn hoofd een beetje hoe het uitziet als ik lees”, vertelt ze, “ik kan dan met mijn eigen fantasie het verhaal nóg meer voor me zien”. Dat er volgende week zoveel mensen komen luisteren naar haar voorleeskunsten, is nog een beetje spannend. “Maar”, lacht ze, “ik denk eigenlijk dat het wel gewoon goed gaat”.

De bibliotheek wenst alle 13 voorleeskampioenen heel veel succes op 15 februari!