home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

De jeugd moet meer lezen

ma 9 nov 2020

Achttien organisaties uit onderwijs, cultuur en jeugdgezondheid roepen op tot een leesoffensief. Kinderen en jongeren moeten meer lezen, is hun boodschap. Anders komt het niet goed.  
 
Kinderen zijn de afgelopen jaren namelijk steeds minder en steeds slechter gaan lezen. Is dat nou erg? Volgens de organisaties wel. Kinderen die niet genoeg leesvaardigheid opdoen dreigen later bij één van de 2,5 miljoen laagtaalvaardige mensen in Nederland te horen.  
 
Dat zijn mensen die bijvoorbeeld niet de bijsluiter van medicijnen kunnen lezen, geen sollicitatiebrief zelf kunnen schrijven en moeite hebben om alleen te reizen met het ov omdat ze alle borden niet kunnen lezen. Met alle gevolgen van dien zoals werkeloosheid, minder sociale contacten, een slechtere gezondheid.  
 
De organisaties willen daarom dat elke leerling de school verlaat met voldoende leesniveau. Wat er volgens de experts nu ontbreekt is een samenhangend en duidelijk gestructureerd leesaanbod voor heel Nederland. Daarvoor willen ze graag zorgen.  

Onze activiteiten om meer te lezen

Wil je jouw kinderen, kleinkinderen of buurkinderen helpen om meer te gaan lezen? Daarvoor kun je in de bieb terecht. Voor Nieuwegein hebben we een samenhangend en met de leeftijd van het kind meegroeiend aanbod aan activiteiten en boeken die lezen stimuleren:  

  • Voorlezen aan kinderen levert veel voordelen op. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Vanuit deze gedachte is BoekStart ontstaan: een programma dat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders van boeken laat genieten. Het BoekStartkoffertje maakt daar deel van uit. Deze kunnen ouders ophalen nadat ze hierover bericht hebben gekregen van de gemeente of het consultatiebureau. In het koffertje zitten voorleesboekjes, een poppetje en veel tips over hoe je voorlezen nog leuker maakt. 
  • Ouder-kindochtend: een gezellig samenzijn voor (groot-)ouders en hun kinderen of kleinkinderen: lekker spelen, een kopje koffie of thee drinken en kletsen met de anderen. Plus de nieuwste voorleesboekjes ontdekken, voorgelezen krijgen en zelf voorlezen.  
  • Taalvisite: met het project Taalvisite helpen we kinderen meer plezier te krijgen in taal en lezen. Taalvisite-vrijwilligers ontdekken samen met Nieuwegeinse gezinnen welke taalspelletjes hun helpen om beter Nederlands te leren. Ook lezen ze voor aan kinderen en ouders en gaan ze samen met het gezin op bezoek in de bibliotheek. Let op: het aanmelden voor Taalvisite verloopt altijd via de leerkracht van de basisschool.
  • AVI-boeken: boeken om mee te leren lezen en gericht aan het leesniveau te werken.  

Meer weten over hoe wij – samen met partners en inwoners – laaggeletterdheid bestrijden? Bekijk onze infographic