home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Boek van de Maand: De zeven vinkjes

zo 1 mei 2022

Mei staat dit jaar in bibliotheek De tweede verdieping in het teken van meten en getallen. Daarom is ons Boek van de Maand: De zeven vinkjes : hoe mannen zoals ik de baas spelen door Joris Luyendijk.

Over het boek

Door een negatieve ervaring bij een Engelse krant vroeg journalist Joris Luyendijk zich af waaraan zijn succes in Nederland te danken was. Tot dan toe meende hij dat het lag aan zijn eigen voortreffelijkheid. Maar had hij niet alles mee gezien zijn achtergrondkenmerken? Hij onderzoekt dat in zijn naaste omgeving en komt dan tot wat hij aanduidt als de zeven vinkjes. Je moet minstens één hoog opgeleide of welgestelde ouder en minstens één in Nederland geboren ouder hebben, je moet man, hetero en blank zijn, en je moet gymnasium/vwo en universiteit succesvol hebben doorlopen. Zulke kinderen hebben de wind in de rug, ze hebben alles mee en niets tegen. Hun milieu stimuleert hen, zij hebben de juiste contacten, vragen zich niet af kan ik dat, maar wil ik dat. Zij kunnen niet gediscrimineerd worden, zij hoeven zich nooit aan te passen. Zo blijft de dominante groep dominant. Aan de hand van voorbeelden, veelal gebaseerd op eigen ervaring, poogt de auteur dit proces inzichtelijk te maken. Het boek is geschreven in vlotte stijl. De onderbouwing van zijn veronderstelling is niet altijd even sterk, en daar gaat het ook niet direct om. Het boek heeft vooral ten doel een bijdrage te leveren aan het debat over maatschappelijke privileges en uitsluiting.
Bron: biblion.nl

Artikelen

  • Volkskrant – Hoe zelfbenoemd ‘zevenvinker’ Joris Luyendijk het middelpunt werd van een mediastorm
  • De Groene Amsterdammer – ‘Check your privilige’ in stilte (inlog nodig)
  • NRC – Wat Luyendijk meldt is niet nieuw maar wie daar cynisch over doet vindt zichzelf belangrijker dan het probleem (inlog nodig)
  • BNNVARA – Hoe meer je lijkt op Joris Luyendijk, hoe groter de kans op een plek in het hart van de macht?!

In beeld

https://www.youtube.com/watch?v=z0tMZIgRnAs